Käyttäjän WanhaSiiri kuva
WanhaSiiri

Vihreä pieni mysteerimaljakko

Tämän vihreän mysteerimaljakon salaisuus ei ole kovasta etsinnästä huolimatta avautunut, siksi täällä apuja kyselen. Maljakko on 23 cm korkea ja yläreunan halkaisijan ulkomitta on 5,5 cm. On toki mahdollista että se on ulkomainen ja uudehkokin, vaikka pohjassa hieman siirtelyjälkiä onkin?

Eilen selatessani Lasimuseon kirjaa "Riihimäen lasia”, huomasin nuo Laura Paloheimon 1960-luvun maljakot, joissa on paljon samaa kuin omassani. Mutta muoto on kuitenkin erilainen enkä ole mistään onnistunut löytämään tarkempia tietoja näistä Paloheimon maljakoista, paitsi yhden löysin googlettamalla ja se oli väriltään tumma lila.

Kysymykset siis kuuluvat: Tunnistatko vihreän maljakon tai onko siitä antaa lisävihjeitä? Onko Laura Paloheimon maljakoista kenelläkään tarkempia koko/väritietoja?

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.

Käyttäjän pik kuva
pik

Riihimäen maljakot tuohon aikaan ovat olleet kahta kokosarjaa, joko 28/22/18/16 tai 30/25/20 cm korkeita. Paloheimolle (ilmeisesti nyt jälkeenpäin tehdyissä tutkimuksissa nimetyt vienti-)maljakot lienevät ensin mainittua, ja niitä on voitu valmistaa yhtä lukuisissa väreissä kuin muitakin vientimaljakkoja.

Siis; ei koko eikä liioin väri täsmää Riihimäen Lasiin, tuossa mysteerimaljakossasi, jossa kuitenkin muoto on aikakaudelle tyypillinen. Vaihtoehtoja on, myös esim Ruotsi ja Saksa mm.

Käyttäjän WanhaSiiri kuva
WanhaSiiri

Kiitos pik vastauksestasi ja antamistasi tiedoista. Täytyy vain toivoa että jonain päivänä tärppää ja löytyy jotain lisätietoa tästä kaunottaresta. Olisiko sinulla vielä ehdottaa jotain tietolähdettä jos haluaisi paremmin tutustua Paloheimon maljakoihin, vaikuttavat kiinnostavilta?

Käyttäjän pik kuva
pik

Hei, tuo mainitsemasi opus lienee ensimmäinen ja ainoa missä niistä on maininta.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

http://www.tori.fi/kymenlaakso/Maljakko__Riihimaen_lasi_12842941.htm?ca=...
Näitä Riihimäen Lasin maljakoita pari löytynyt nettihaussa,mutta ovat 22 cm tai matalampia,kuten linkin maljakkokin taitaa olla arvelisin kun mittatietoja ei näy niin ei voi kuin arvailla..Asedan Bo Borgströmin saman muotoinen maljakko minkä löysin oli 22 cm korkea.
Yksi Paloheimo maljakko löytyi ja sille tekstissä kerrotaan korkeudeksi melkein 22,5 cm.
https://www.etsy.com/listing/171703549/bluegreen-riimikaki-suomi-finland...
Netistä tietenkin löytyy kaikenlaista niin kuin seuraavassa maljakko 1317(Ella maljakon numero).
https://www.etsy.com/listing/182217566/riihimaki-lasi-oy-vase-by-tamara-...

Tähän lopuksi vielä lainaus kysymuseolta sivulta:"Riihimäellä oltiin 1960-luvulla luovuttu valaisinlasin valmistuksesta ja tehtaalla oli kapasitettia lisätä verholasimaljakoiden valmistusta. Esimerkiksi vuoden 1967 kuvastossa on ollut lähes 50 eri maljakkomallia, suunnittelijoina mainitaan Tamara Aladin, Nanny Still, Helena Tynell ja Laura Paloheimo."
Elikkä ainakin tuo vuoden 1967 Riihimäen Lasin kuvasto voisi olla kysyjän aiheen kannalta tärkeä jos sellaisen jostain käsiinsä saa.

Käyttäjän WanhaSiiri kuva
WanhaSiiri

Kiitos molemmille tiedoista. Tuo Wisitor2:n tori-linkissä oleva on hyvin samanmuotoinen kuin omani, mutta värisävy on erilainen, sinertävämpi ja vaaleampi. Tuo etsyssä olevan vihreän maljakon perusteella näytttäisi siltä että värilasin ja kirkkaan lasin rajapinta asettuu eri tavalla, tässä minulla olevassa se on tasainen mutta tuossa etsyn Paloheimon maljakossa näyttäisi selvästi puolipallon muotoiselta.

Etsintä jatkuu ja koetan saada käsiini tuon 1967 lasikuvaston. Jos jotain tarkkaa vastaavuutta löytyy niin raportoin täällä.

Käyttäjän pik kuva
pik

Anteeksi jos ilmaisin itseäni epäselvästi, mutta minun mielestäni tuo maljakko ei hyvin todennäköisesti todellakaan ole Riihimäen Lasin valmistama, koska se ei ole tunnettua siellä käytössä ollutta kokoa, eikä väriä.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Nimimerkki pik kanssa samaa mieltä sikäli,kun nykyään on aina tämä kaukoidän useimmiten kiinalaisen lasin vyöry länsimarkkinoille,eikä siinä tekijän oikeusiakaan kovin tarkasti noudateta.Minun mielestä häilyvä mahdollisuus,että on suomalaista,Ruotsalaisen Asedan maljakko se ei ole muotosyistä.Tuo paksu maljakon pohja poistaa ainakin Whitefriarsin,siksi katseet suunnataan itään,vaikka en saanut kovalla googletuksella mitään vastaavaa esiin.

Käyttäjän Mallu kuva
Mallu

Olen "pikin" kanssa samaa mieltä samoin perusteluin.

Aiheen vierestä, linkkivinkkinä.
Kommentissa 5. olevilla linkeillä ei ole mitään virkaa, kunhan kohteet on myyty.
Joku viive niillä lienee, mutta esim. "Tori": ilmoitukset lähtee samantein.

Käyttäjän Wisitor02 kuva
Wisitor02

Kun katselin ja mietiskelin tuota kysyjän maljakkoa,niin siitä kuvasta saa vaikutelman että pohja olisi paksua lasia,mutta onko näin?.Voisiko saada vaakasuoraan otetun kuvan maljakosta.

Käyttäjän WanhaSiiri kuva
WanhaSiiri

Kiitos vielä täsmennyksistä, näin minäkin pikin ensimmäisen vastauksen tulkitsin että ei tämä maljakko ole Riihimäkeä. Kiinnostukseni Laura Paloheimon töihin kuitenkin heräsi ja kyselin lisäinfoa siksi että oppisin tunnistamaan hänen töitään jos/kun jossakin sellaisia vastaan tulee.

Käyttäjän pik kuva
pik

Hyvä tässä yhteydessä ehkä noteerata, että julkisuudessa on viime aikoina ollut enemmän toinen saman niminen henkilö, "tv:stä tuttu" ja kirjailijakin.
Tämä lasiakin suunnitellut L.P. on siis 60-luvulla ollut opiskelijaharjoittelijana Riihimäen lasissa, siltä ajalta on ilmeisesti nyt viime aikaisissa tutkimuksissa selvinnyt nämä alkuun liitetyt vientimaljakot hänen töikseen.
Sitten on vuodelta 1985 kierrekuvioinen malja. (löytyy juuri nyt huuto.netistä ja tältäkin sivustolta myynnissä) Muita lasisuunnittelutöitä en häneltä tiedä.

Käyttäjän pik kuva
pik

Mitä tuon alkuperäisen etsittävän maljakon alkuperään tulee, etsisin sittenkin sitä valmistajaa edelleen Euroopasta, toisin kuin Wisitor ehdottaa.
Perusteluina tuo pohjassa oleva siirtelyjälki, ja iästä kertovalle aikakaudelle tyypillinen väri. En ensisijaisesti siis ollenkaan usko sen tulevan Kiinasta.
Ruotsissa on paljon muitakin lasitehtaita kuin Åseda (huom; ruotsalaisella oolla), muutkin skandinavian maat, Saksa ja monet muut Euroopan maat ovat edelleen mielestäni todennäköisimpiä.

Käyttäjän WanhaSiiri kuva
WanhaSiiri

pik, ei ole tuo chick-lit oikein minun makuuni joten pysyttelen suosiolla tuossa 1960-luvun Paloheimossa :)

Noita ruotsalaisia vaihtoehtoja olen itsekin kahlannut läpi eri foorumeilla, tai tanskalainenkin ehkä? Mutta yleensä näissä käy niin että kun jättää etsinnän hieman sivummalle niin sitten jotain aivan muuta etsiessä törmää täsmälleen siihen tietoon jota alunperinkin haki. Niin käy varmasti tämänkin maljakon kanssa.

Uudet foorumin aiheet (klikkaa auki)
5 tuntia 39 min sitten petskug sanoi:
Tietääkö joku varmuudella, onko em. lasisarjan lasit aina ohutta lasia yläosaltaan, voiko olla myös kuumakatkaistuna ja vähän... Lue lisää →
9 tuntia 17 min sitten Pirjoanneli sanoi:
Hei, löysin tällaiset 2 kuppiparia, jollaisia en ole ennen nähnyt. Ovat selvästi vanhat ja käsin maalatut. Mutta niiden värit on todella... Lue lisää →
9 tuntia 35 min sitten rahtolainen sanoi:
Myyn kuvan lasikulhon, halkaisija 16 cm, korkeus 9 cm, pohjassa merkintä ” isle of wight glass, hand made” , hinta 100€ Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Jans_ sanoi:
Tunnistaako joku mikä karahvi kyseessä? Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten Kuusi sanoi:
Leimojen perusteella Hopeatehdas Oy;n valmistama, vuodelta 1961. Mitat: leveys 12cm, syvyys 9,5, korkeus 4cm. Onko tietoa minkä niminen... Lue lisää →
2 päivää 12 tuntia sitten LyySai sanoi:
Tunnistaako joku tämän maljakon? Maljakon korkeus noin 35 cm. Lue lisää →
2 päivää 19 tuntia sitten Saarikko1 sanoi:
Oisko tämä maljakko minkä valmistama. Lue lisää →
2 päivää 20 tuntia sitten Estrika sanoi:
Nr.1 Korkeus 13cm valea siniset Nr.2 Korkeus 19cm musta väriset Lue lisää →
2 päivää 20 tuntia sitten Estrika sanoi:
Kuka on tuottaja? Korkeus 10cm Lue lisää →
Uusimmat kommentit (klikkaa auki)
1 päivä 4 tuntia sitten Jans_ sanoi:
Kiitos 😊👍 Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten hurula sanoi:
Ei oo kukaan kommentoinut.... Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten hurula sanoi:
Ei oo kukaan kommentoinut.... Lue lisää →
1 päivä 4 tuntia sitten hema sanoi:
Kaadinmalli voi olla tuo Lasilinnun bongaama, mutta kuka on suunnittelija. Laatutavaran kaatimesta pitäisi nimittäin nähdä pohja myös... Lue lisää →
1 päivä 5 tuntia sitten Tiihma sanoi:
Onko tietoa,mulla myös Lue lisää →
1 päivä 7 tuntia sitten lasilintu sanoi:
Voisiko se olla tämä: https://www.laatutavara.com/tuote/19862/ eli Keran punasavinen kannu, 19,5 cm. Lue lisää →
2 päivää 1 tunti sitten isinauto sanoi:
Designmuseon mukaan ainakin pyöreäpohjainen versio on merkitty Kaarina Aholle. Lue lisää →
2 päivää 6 tuntia sitten Jonpa sanoi:
Muotokielen ja pohjan perusteella sanoisin, että on Kupittaan saven maljakko. Varmaa tietoa ei ole, joten saa korjata tai täydentää... Lue lisää →

Kirjavinkki

Pirkko Sillanpää, Ilkka Kuhanen, Kaisa Koivisto

Lasin aika

Tämä kauniisti kuvitettu kirja Kauklahden lasitehtaasta ja sen tuotannosta on upea katsaus suomalaisen lasiteollisuuden historiaan. Aikalaiskuvitus tehdasmiljööstä ja tehtaan arjesta houkuttaa lukijan uppoutumaan lasinpuhalluksen saloihin ja eläytymään tehdaslaisten arkeen.

» Klikkaa tästä ja lue lisää Adlibriksen kirjakaupassa