Tämän vihreän mysteerimaljakon salaisuus ei ole kovasta etsinnästä huolimatta avautunut, siksi täällä apuja kyselen. Maljakko on 23 cm korkea ja yläreunan halkaisijan ulkomitta on 5,5 cm. On toki mahdollista että se on ulkomainen ja uudehkokin, vaikka pohjassa hieman siirtelyjälkiä onkin?
Eilen selatessani Lasimuseon kirjaa "Riihimäen lasia”, huomasin nuo Laura Paloheimon 1960-luvun maljakot, joissa on paljon samaa kuin omassani. Mutta muoto on kuitenkin erilainen enkä ole mistään onnistunut löytämään tarkempia tietoja näistä Paloheimon maljakoista, paitsi yhden löysin googlettamalla ja se oli väriltään tumma lila.
Kysymykset siis kuuluvat: Tunnistatko vihreän maljakon tai onko siitä antaa lisävihjeitä? Onko Laura Paloheimon maljakoista kenelläkään tarkempia koko/väritietoja?
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi.
Jos haluat ottaa yksityisesti yhteyttä viestiketjun aloittajaan tai johonkin kommentoijaan, klikkaa hänen nimeään ja pääset jättämään viestin.
Riihimäen maljakot tuohon aikaan ovat olleet kahta kokosarjaa, joko 28/22/18/16 tai 30/25/20 cm korkeita. Paloheimolle (ilmeisesti nyt jälkeenpäin tehdyissä tutkimuksissa nimetyt vienti-)maljakot lienevät ensin mainittua, ja niitä on voitu valmistaa yhtä lukuisissa väreissä kuin muitakin vientimaljakkoja.
Siis; ei koko eikä liioin väri täsmää Riihimäen Lasiin, tuossa mysteerimaljakossasi, jossa kuitenkin muoto on aikakaudelle tyypillinen. Vaihtoehtoja on, myös esim Ruotsi ja Saksa mm.
Kiitos pik vastauksestasi ja antamistasi tiedoista. Täytyy vain toivoa että jonain päivänä tärppää ja löytyy jotain lisätietoa tästä kaunottaresta. Olisiko sinulla vielä ehdottaa jotain tietolähdettä jos haluaisi paremmin tutustua Paloheimon maljakoihin, vaikuttavat kiinnostavilta?
Hei, tuo mainitsemasi opus lienee ensimmäinen ja ainoa missä niistä on maininta.
http://www.tori.fi/kymenlaakso/Maljakko__Riihimaen_lasi_12842941.htm?ca=...
Näitä Riihimäen Lasin maljakoita pari löytynyt nettihaussa,mutta ovat 22 cm tai matalampia,kuten linkin maljakkokin taitaa olla arvelisin kun mittatietoja ei näy niin ei voi kuin arvailla..Asedan Bo Borgströmin saman muotoinen maljakko minkä löysin oli 22 cm korkea.
Yksi Paloheimo maljakko löytyi ja sille tekstissä kerrotaan korkeudeksi melkein 22,5 cm.
https://www.etsy.com/listing/171703549/bluegreen-riimikaki-suomi-finland...
Netistä tietenkin löytyy kaikenlaista niin kuin seuraavassa maljakko 1317(Ella maljakon numero).
https://www.etsy.com/listing/182217566/riihimaki-lasi-oy-vase-by-tamara-...
Tähän lopuksi vielä lainaus kysymuseolta sivulta:"Riihimäellä oltiin 1960-luvulla luovuttu valaisinlasin valmistuksesta ja tehtaalla oli kapasitettia lisätä verholasimaljakoiden valmistusta. Esimerkiksi vuoden 1967 kuvastossa on ollut lähes 50 eri maljakkomallia, suunnittelijoina mainitaan Tamara Aladin, Nanny Still, Helena Tynell ja Laura Paloheimo."
Elikkä ainakin tuo vuoden 1967 Riihimäen Lasin kuvasto voisi olla kysyjän aiheen kannalta tärkeä jos sellaisen jostain käsiinsä saa.
Kiitos molemmille tiedoista. Tuo Wisitor2:n tori-linkissä oleva on hyvin samanmuotoinen kuin omani, mutta värisävy on erilainen, sinertävämpi ja vaaleampi. Tuo etsyssä olevan vihreän maljakon perusteella näytttäisi siltä että värilasin ja kirkkaan lasin rajapinta asettuu eri tavalla, tässä minulla olevassa se on tasainen mutta tuossa etsyn Paloheimon maljakossa näyttäisi selvästi puolipallon muotoiselta.
Etsintä jatkuu ja koetan saada käsiini tuon 1967 lasikuvaston. Jos jotain tarkkaa vastaavuutta löytyy niin raportoin täällä.
Anteeksi jos ilmaisin itseäni epäselvästi, mutta minun mielestäni tuo maljakko ei hyvin todennäköisesti todellakaan ole Riihimäen Lasin valmistama, koska se ei ole tunnettua siellä käytössä ollutta kokoa, eikä väriä.
Nimimerkki pik kanssa samaa mieltä sikäli,kun nykyään on aina tämä kaukoidän useimmiten kiinalaisen lasin vyöry länsimarkkinoille,eikä siinä tekijän oikeusiakaan kovin tarkasti noudateta.Minun mielestä häilyvä mahdollisuus,että on suomalaista,Ruotsalaisen Asedan maljakko se ei ole muotosyistä.Tuo paksu maljakon pohja poistaa ainakin Whitefriarsin,siksi katseet suunnataan itään,vaikka en saanut kovalla googletuksella mitään vastaavaa esiin.
Olen "pikin" kanssa samaa mieltä samoin perusteluin.
Aiheen vierestä, linkkivinkkinä.
Kommentissa 5. olevilla linkeillä ei ole mitään virkaa, kunhan kohteet on myyty.
Joku viive niillä lienee, mutta esim. "Tori": ilmoitukset lähtee samantein.
Kun katselin ja mietiskelin tuota kysyjän maljakkoa,niin siitä kuvasta saa vaikutelman että pohja olisi paksua lasia,mutta onko näin?.Voisiko saada vaakasuoraan otetun kuvan maljakosta.
Kiitos vielä täsmennyksistä, näin minäkin pikin ensimmäisen vastauksen tulkitsin että ei tämä maljakko ole Riihimäkeä. Kiinnostukseni Laura Paloheimon töihin kuitenkin heräsi ja kyselin lisäinfoa siksi että oppisin tunnistamaan hänen töitään jos/kun jossakin sellaisia vastaan tulee.
Hyvä tässä yhteydessä ehkä noteerata, että julkisuudessa on viime aikoina ollut enemmän toinen saman niminen henkilö, "tv:stä tuttu" ja kirjailijakin.
Tämä lasiakin suunnitellut L.P. on siis 60-luvulla ollut opiskelijaharjoittelijana Riihimäen lasissa, siltä ajalta on ilmeisesti nyt viime aikaisissa tutkimuksissa selvinnyt nämä alkuun liitetyt vientimaljakot hänen töikseen.
Sitten on vuodelta 1985 kierrekuvioinen malja. (löytyy juuri nyt huuto.netistä ja tältäkin sivustolta myynnissä) Muita lasisuunnittelutöitä en häneltä tiedä.
Mitä tuon alkuperäisen etsittävän maljakon alkuperään tulee, etsisin sittenkin sitä valmistajaa edelleen Euroopasta, toisin kuin Wisitor ehdottaa.
Perusteluina tuo pohjassa oleva siirtelyjälki, ja iästä kertovalle aikakaudelle tyypillinen väri. En ensisijaisesti siis ollenkaan usko sen tulevan Kiinasta.
Ruotsissa on paljon muitakin lasitehtaita kuin Åseda (huom; ruotsalaisella oolla), muutkin skandinavian maat, Saksa ja monet muut Euroopan maat ovat edelleen mielestäni todennäköisimpiä.
pik, ei ole tuo chick-lit oikein minun makuuni joten pysyttelen suosiolla tuossa 1960-luvun Paloheimossa :)
Noita ruotsalaisia vaihtoehtoja olen itsekin kahlannut läpi eri foorumeilla, tai tanskalainenkin ehkä? Mutta yleensä näissä käy niin että kun jättää etsinnän hieman sivummalle niin sitten jotain aivan muuta etsiessä törmää täsmälleen siihen tietoon jota alunperinkin haki. Niin käy varmasti tämänkin maljakon kanssa.