Wirkkala, Tapio

Tapio Veli Ilmari Wirkkala (s. 2. kesäkuuta 1915 Hanko - k. 19. toukokuuta 1985 Helsinki) oli muotoilija ja kuvanveistäjä, jota pidetään Suomen uudenaikaisen sodanjälkeisen taideteollisuuden johtavana hahmona. Hänelle myönnettiin akateemikon arvo vuonna 1972.

Tapio Wirkkala suunnitteli useita klassikoksi nousseita esineitä kuten Kanttarelli-maljakon, seteleitä Suomen Pankille, olut- ja Koskenkorva-pulloja, etikettejä ja Finlandia-vodkapullot. Erityisen tunnetuiksi ovat tulleet Wirkkalan Iittalalle suunnittelemat lasiesineet. Hän on kuitenkin suunnitellut esineitä ja yksityiskohtia hyvin monelle elämän alueelle ja moniin maihin.

Wirkkala opiskeli vuosina 1933–36 Taideteollisuuskeskuskoulussa, hänen varhaiset veistoksensa olivat mm. sotien jälkeisiä kaatuneiden muistomerkkejä. Vaikka Wirkkala on tunnetuin muotoilijana, hän tutustui jo 1940-luvun lopulla lentokonevaneriin, josta tuli nimenomaan hänen veistostensa päämateriaali.

Tapio Wirkkalan vanhemmat olivat hautausmaa-arkkitehti Ilmari Wirkkala ja Selma Vanhatalo. Hänellä on puolisonsa keramiikkataiteilija Rut Brykin kanssa kaksi lasta Sami (s. 1948) ja Maaria (s. 1954). Poika on sisustusarkkitehti ja tytär taiteilija.

Wirkkalan ja Brykin taiteellista perintöä vaalii Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö.

Lähteet:
Wikipedia viitattu 25.2.2008